Dag 1

Waar maak jij je foto's mee?

Je kunt voor de opdrachten een fotocamera of een mobiele telefoon gebruiken. Het maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat je weet hoe het werkt. Daar gaan we vandaag naar kijken.

Om echt goed te worden is het handig als je wel altijd hetzelfde toestel gebruikt. Je gaat je camera of je mobiel steeds beter leren kennen. En je foto's worden dan steeds mooier.

Telefoon

Ga jij je telefoon gebruiken? Probeer dan eerst alle knopjes maar eens uit. Druk op een van de 'knopjes' en maak een foto.

Dat doe je vervolgens met alle verschillende knopjes.

Voordat je een foto maakt, klik je met je vinger op het belangrijkste wat op de foto moet. Zo komt het mooier uit op de foto.

Zie jij ook een bliksem tekentje? Dat is de flitser. De telefoon flitst alleen als het te donker is. Als er een streep door de bliksem staat, staat de flitser uit.

Weet je ook hoe je kunt zien dat je telefoon bijna leeg is? Wel zo handig als je foto's wilt maken.

Camera

Ga jij met een echte camera foto's maken? Dan zijn er een paar knopjes die je eerst moet leren kennen. Misschien moet je iemand vragen je hier even bij te helpen:

  • De aan/uit knop
  • De accu, waar kun je zien hoe vol je camera nog zit
  • Hoe je de foto's die je gemaakt hebt terug kan kijken op je scherm
  • Flitser: hoe kun je hem aan- en uitzetten
  • Hoe kun je in- en uitzoomen (je beeld komt dan dichterbij of verder weg)

Ben je al iets ouder en kun je zelf al de handleiding van de camera lezen? Dan is dat goed om eens te doen. Er zitten namelijk verschillende standen op je camera. Lees in de handleiding welke stand je wanneer het beste kunt gebruiken. Zo is het rennende poppetje bijvoorbeeld goed als iemand op de foto wilt zetten die beweegt. En het bloemetje voor als je bijvoorbeeld iets van heel dichtbij wilt fotograferen, een bloem of iets anders wat niet beweegt.

Opdracht

Vandaag is de opdracht niet heel spannend, maar wel belangrijk. Ga ontdekken hoe je telefoon of camera werkt. Ga gewoon heel veel foto's maken. Het maakt niet uit waarvan. Probeer dan ook de verschillende knopjes die op je camera of telefoon zitten. Een paar opdrachtjes om de belangrijkste functies te ontdekken:

  • Oefen in- en uitzoomen: Hoe kun je ervoor zorgen dat je zonder te lopen een foto maakt van dichterbij of juist verder weg?
  • Zoek een donker plekje en maak daar een foto met en zonder flits
  • Kijk terug welke foto's je allemaal gemaakt hebt

Tip!

Wil je dat je onderwerp scherp op de foto komt? Bij een smartphone tik je dan eerst met je vinger op het onderwerp.

Bij een camera druk je eerst de knop half in, even vasthouden en dan helemaal indrukken.

Laat zien via social media zien wat voor foto's je hebt gemaakt

Klik op een logo om naar Instagram of Facebook te gaan:

image
image