Dag 20


Abstracte fotografie

Het woord abstract komt van het woord abstraheren. Een nog moeilijker woord. Dat betekent eigenlijk weglaten. En dat is eigenlijk wat je doet met abstracte fotografie.

Je zet niet alles op de foto, maar slechts een deel. Een bepaalde vorm bijvoorbeeld. Het gaat er dan niet om dat iets herkenbaar is, maar meer om het in beeld brengen van kleuren, vormen en structuren.

Het woord structuur is best moeilijk uit te leggen wat dat precies is. Daarom een voorbeeld.

Wat je hiernaast ziet is een structuur. Een structuur laat eigenlijk zien hoe iets gemaakt is. Het is opgebouwd uit allemaal kleine dingen.

Hieronder nog drie voorbeelden van stuctuur.

Bij abstracte fotografie ga je ook veel op zoek naar vormen.

Je zet die vorm dan zo op de foto dat je niet kunt zien wat het precies is. Kun jij bijvoorbeeld zien dat die eigenlijk een verroest rekje is wat aan de muur hangt waar je plantjes in kunt zetten.

Ik heb het op een gekleurd stuk karton gelegd en een foto ervan gemaakt.

We gaan nu beginnen met iets wat iedereen in huis heeft en wat je dus makkelijk zelf na kunt maken: bestek!

Heb je de foto helemaal aan het begin van deze pagina gezien? Had je toen in de gaten dat het eigenlijk twee vorken waren?

Leg de vorken op de grond. Dan maak je vanuit vogelperspectief een foto. Het gaat er dus niet om dat je herkent dat het een vork is, maar veel meer omdat je een mooie vorm maakt.

We hebben natuurlijk veel meer bestek in de la liggen.

Nu leg ik wat messen tegenover elkaar. Ik maak weer vanuit vogelperspectief een foto.

Het kan soms zijn dat je om het helemaal mooi te krijgen na die tijd de foto een klein beetje moet bijsnijden. Dat kun je dan in een van de apps of programma's doen waar ik het eerder over had.

Als laatste wil ik jullie ook nog wat vertellen over symmetrie in een foto. Weer een lastig woord.

Symmetrie is eigenlijk een soort spiegelbeeld. Links is dan gelijk aan rechts.

Kijk maar eens naar deze foto. Het zijn twee lepels met een ei erop. Ze liggen precies recht tegenover elkaar en de eieren liggen op dezelfde manier op de lepel.

Het is eigenlijk net of ik in het midden een spiegel heb gezet.

Ook de foto van de vorken was bijvoorbeeld symmetrisch.

Opdracht

Je voelt hem aankomen: duik maar eens in de bestekla.

Je kunt de voorbeelden van hierboven namaken, maar misschien kun jij nog wel meer vormen bedenken met bestek. Denk hierbij ook eens aan symmetrie in je foto.

Het is mooi om als achtergrond weer een gekleurd of wit papier te gebruiken. Ga ook weer op zoek naar een plek in de schaduw. Dan voorkom je dat er allemaal schaduwen op je papier te zien zijn. Of je moet de schaduw gebruiken in je foto, dat kan natuurlijk ook.

Als je bent uitgespeeld met het bestek kijk maar eens of je meer mooie vormen kunt vinden om abstracte foto's mee te maken.

Je kunt ook abstracte foto's maken van structuren. Denk aan de schors van een boom, de planken van een schutting van heel dichtbij, stenen, enz.

Ik ben benieuwd naar abstracte foto's!

Klik op een logo om naar Instagram of Facebook te gaan:

image
image